CLASSIC STYLE

Publication in HOMEWORKS ISSUE 83





Dining room: a separate room around the corner from the kitchen and living room, it is dominated by the antique table which is extendable. The sideboard was designed by Alan following Stephanie’s brief. The floor-to-ceiling glass door which swings right out to be flush against the courtyard wall took many months and three contractors to get right – it was ultimately done by Andrew Vassallo. Inside, the double-shade light fits with the mood. Tableware courtesy of OneTwoOne



Stephanie and Chris Camilleri had been hunting for a house in the area of Lija for two years before they found this one. ‘We could never find anything we liked in our budget, but then, finally, we saw this house,’ says Stephanie. It ticked most of the boxes – as well as the location being spot on, it was a house of character with the stone in good condition. ‘It was my husband’s dream to have a house like this, but it also fitted our sense of style which is classic with a modern twist,’ says Stephanie. The bedrooms were a good size with high ceilings and the house was full of light thanks to a skylight tat had been inserted in the centre of the house, pulling light down from above the first floor to the ground.


However, the big downside to this house was the size of the original kitchen which the couple considered too small, and they almost didn’t buy the house for this reason. ‘It was always our wish that the kitchen be the main focus of the house since we believe it to be the heart of a home,’ says Stephanie.


Stephanie’s brother, though, is architect Alan Galea and he suggested relocating the kitchen to the space beneath the skylight, making it the room around which the other two living spaces pivot. This is what has been done, and this one architectural move has ensured a home that works perfectly for the couple.


Making the house habitable, however, was a longer and, at times, more complicated process. As with many older properties, it had to be completely re-wired and re-plumbed so the entire ground floor was reduced to a shell before the re-building could commence. The issues of damp and humidity were addressed with a layer of concrete as well as a membrane, beneath the travertine navona tiles.


The end result, though, is elegantly stylish. The flooring downstairs is entirely travertine, the natural material complimenting the stone. Laid in a herringbone pattern, it immediately gives the area character. ‘Alan suggested using this pattern to help disguise the fact that the rooms are irregularly shaped,’ says Stephanie. ‘There are no walls parallel to each other downstairs!’


Step through the front door to find a large welcoming entrance with original stone walls and arches, which were treated and re-grouted. This room leads to the living room, decorated with modern custom-designed furniture, contrasting against the classic antique style of the entrance.


Follow the light to the right, and this is the kitchen, a wonderful space with natural daylight and arguably the home’s strangest feature. The island is used as a clear worktop and a place to eat, and two sets of tall cupboards, one for appliances, the other as a pantry, balance the wooden look, with plain, white glossy units on the wall much less intrusive.


The dining room is found towards the back of the house and this is where one finds the most frustrating part of the project – the huge glass door that swings and slides open to the yard. ‘It seems like such a simple idea but it took 13 months and three different companies to get it right,’ says Stephanie. It was worth it, though, as when the door is open the dining area merges into the yard and they have an inside-outside feel. ‘In warm weather, I can extend the table as needed,’ says Stephanie.


Upstairs feels luxurious as the corridor that leads to the bedrooms is open so not only do you get the benefit of the light, you can look down onto the kitchen.


The ensuite bathroom of the master bedroom is contained behind opaque glass, which allowed the room to gain an extra few centimetres – crucial in a small bathroom – but also keeps the room feeling bright.


The transformation was a year in the making but now, having moved in and lived in it for many months, the travails are forgotten. ‘We couldn’t be happier with the home that we built,’ says Stephanie.







Master bedroom: the original Maltese tiles give the room warm colour and are allowed to stand out by the uncluttered approach to furniture. A portion of the bedroom was separated off to become a small wet-room style bathroom. The glass doors gave the room extra valuable centimetres and also keeps the room feeling bright as the glass does not absorb the light from the window. Pillows from NEXT



Dressing room (left): situated off the bedroom, the dressing room is for both Stephanie and Chris. Once accessible from the corridor, the wall was closed off and an extra shelving unit for storage added


Corridor (right): the long upstairs corridor is flanked by the original stone walls on one side, and the decorative balustrade on the other

  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon